English | Български | Пишете ни 
Стефан Софиянски
Проф. Божидар Абрашев
Христо Друмев
Стефан Китанов
Стефан Софиянски
Скъпи зрители, Добре дошли на Седмия международен филмов фестивал - София Филм Фест. Като кмет на София и като човек, който обича киното, искам да благодаря на творците, на организаторите и на вас - почитателите, които превърнахте идеята за кинофестивал в традиционно събитие за София. Фестивалът се утвърди като място за среща на хора, идеи и филми. Той дава шанс на българските творци да представят своите постижения и да се запознаят с успехите на колегите си от цял свят. Тази година за пореден път от екраните на Феста ще имаме възможността да видим най-добрите образци на европейското и световното кино. За пръв път тази година нашият фестивал е член на престижната Европейска координация на филмовите фестивали, има международно жури и конкурсен характер. На всички творци желая много здраве, идеи и шанс през тази година да направят филмите, за които мечтаят!
Стефан Софиянски, Кмет на София
Начало 
Проф. Божидар Абрашев
Уважаеми дами и господа, скъпи приятели и гости на 7-ия международен филмов фестивал София Филм Фест 2003! За мен, като министър на културата, е истинско удоволствие да ви приветствам на поредното издание на този изключително престижен кинофорум, който през годините израсна и се наложи като един очакван и любим празник на всички, свързани с киното. Неслучайно София Филм Фест от юни 2002 г. Е член на Европейската координация на филмовите фестивали към Европейския съюз и е единственият български кинофестивал, включен в календара на ФИПРЕССИ (Международната федерация на филмовата критика). Организаторите на София Филм Фест 2003 ще покажат близо 100 пълнометражни игрални филма и 10 документални филма, като 90% от тях ще са премиерни за България, а това не може да не ни радва. Хубаво е и, че София Филм Фест "излиза" и извън столицата ни - намеренията на организаторите на тазгодишното издание на кинофестивала е да представят избрана програма от 15 фестивални филма в гр. Бургас. Интересен момент е, че София Филм Фест 2003 за първи път ще има състезателен характер. Радва ме и това, че в международния конкурс на кинофестивала България се представя с два филма - "Емигранти" на Ивайло Христов и Людмил Тодоров и " Рапсодия в бяло" на Теди Москов. Признавам, че бях приятно изненадан и когато научих, че в конкурса за късометражно кино участват 12 селектирани български късометражни филма, произведени през последните 2 години, а заявки за участие са били подадени от създателите на 109 български късометражни филма. В заключение ще пожелая и 7-ият международен филмов фестивал София Филм Фест да мине при възможно най-голям зрителски интерес, още повече, че близо 70% от филмите, включени в програмата му, специално пристигат за фестивала и няма да се пускат в киномрежата. Нека си пожелаем и по-добри дни, по-добри времена за българското кино като цяло. Вярвам, че за българските филми, за българските кинорежисьори, сценаристи и актьори все по-често ще се говори по света и те ще печелят награда след награда и на най-престижните световни кинофестивали.
Проф. д.изк. Божидар Абрашев, Министър на културата
Начало 
Христо Друмев
Началото на март е! Настъпва пролетта! Открива се 7-ият международен филмов фестивал София Филм Фест - най-младият, най-амбициозният, най-напористият. Фестивалът на младите, на онези, които обичат "различното кино", за които обичайната представа за развлечение е свързана и със заразата, наречена КИНО! В кратката си 7-годишна биография София Филм Фест успя да наложи вкуса си към предизвикателствата. Днес програмата му включва около 100 пълнометражни игрални филма, близо 10 документални и 12 късометражни филма. Тазгодишният кинофорум вече има и свои конкурсни програми. Специални акценти, достойни за уважение, са организираната Панорама на новото българско кино, която се представя пред гостуващи директори/програматори на престижни международни филмови фестивали, както и съпътстващият уъркшоп по кинодраматургия. Както всяка година и през тази се очакват около 60 чуждестранни гости - част от авторите на филми, критици, директори на фестивали, приятели. Вярвам, че вече сте заредени с енергията да бъдете активна част от двуседмичната кинофиеста София Филм Фест. Като пожелавам истински киномански страсти, вярвам, че всеки един, влязъл в салоните на Националния дворец на културата, ще открие своя филм, своя режисьор или актьор, ще има своя незабравим емоционален и естетически спомен от преживяването, наречено София Филм Фест`03! На добър час и успех на екипа и най-вече на автора на Фестивала, обичания от всички Стефан Китанов - Кита!
Христо Друмев, Генерален директор Национален дворец на културата
Начало 
Стефан Китанов
Добре дошли на 7-ия международен филмов фестивал София Филм Фест! През 2002 г. си пожелахме да напра- вим фестивала състезателен. Като на шега, в основата на която бе един кашон с вино. Речено-сторено: София Филм Фест вече има международен конкурс и награди, които ще се присъдят от три вида жури! Международната конкурсна програма включва първи или втори филми на млади таланти на световното кино. В София очакваме да представят своите творби Карлос Рейгадас (Мексико), Дейвид Макензи (Великобритания), Алмут Гето (Германия), Хана А.В. Слак (Словения), Дино Мустафич (Босна и Херцеговина), Питър Калахан (САЩ), Алексей Мурадов (Русия), Манийе Хекмат (Иран), Кристиан Мунджиу (Румъния), Корнел Мундруцо (Унгария), Ивайло Христов (България) и Теди Москов (България). Международно жури ще избере най-добрия филм на фестивала, както и най-добрия български късометражен филм, състезаващ се за престижната награда JAMESON. За първи път от 80-те години в България ще има жури на ФИПРЕССИ, а София Филм Фест стана член на Европейската координация на филмовите фестивали… Всичко това ни радва и амбицира да се развиваме и да бъдем актуални и полезни както на българските зрители, така и на гостуващите професионалисти. След успеха през 2002 г. отново акцент в програмата ще бъде новото българско кино, което ще се представи на фестивални директори, програматори и международна преса. Най-нови балкански филми ще преминат границите на Югославия, България и Македония, за да отбележат началото на партньорството между фестивалите в Белград, София и Скопие. Други акценти в програмата са скандинавското и японското кино, френските копродукции с държави от Азия и Африка. Дигиталната революция в киното ще бъде почетена с Кръгла маса, прожекции на филми и експериментални форми. Немският професор Мартин Тау ще изнесе семинар по кинодраматургия. Скъп гост на фестивала ще бъде легендата Отар Йоселиани, кой- то ще представим с последния му филм "Понеделник сутрин" и някои от ранните му творби. Като цяло програмата включва над 120 филма: 89 игрални, 15 документални и над 30 късометражни. 97 от филмите са премиерни за България, а 99 ще бъдат показани само в рамките на фестивала! Сърдечно благодаря на всички съорганизатори, спонсори, съмишленици и приятели, с чието съдействие се реализира този фестивал. Какво повече, ще се видим в киносалоните!
Стефан Китанов, Директор София Филм Фест
Начало 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by