English | Български | Пишете ни 
 
08.03, Събота - 18:30, Люмиер
09.03, Неделя - 18:00, Люмиер
Режисьор:  Отар Йоселиани
В ролите:  Жак Биду , Ариго Моцо , Ан Кравц-Тамавски , Нарда Бланше , Дато Тариелашвили , Ана Ламур-Флори , Отар Йоселиани , Маню дьо Шовини
Отар Йоселиани
ЛИСТОПАД
ПАСТОРАЛ
ПОНЕДЕЛНИК СУТРИН
ПТИЦА БЕЗГРИЖНА

   
ПОНЕДЕЛНИК СУТРИН
LUNDI MATIN
MONDAY MORNING
Франция-Италия, 2002, 123 мин, цветен

Понеделник сутрин. Венсан се събужда в 5 ч., качва се на очуканата си стара кола и шофира час и половина до завода, където ще прекара целия ден в скучна и монотонна работа, а за капак на всичко пушенето на работното място е забранено. След като се прибира у дома, той има желание да рисува, но семейните задължения непрекъснато нарушават уединението му в ателието. Работата, жената и децата превръщат живота му в истински ад. Затова един ден Венсан си купува билет за Венеция и просто заминава. Най-сетне успява да се наслади на един обикновен ден. Разхожда се по улиците на града и се запознава с Карло, който му предлага да преспи при него. Сутринта будилникът иззвънява плашещо рано: понеделник сутрин е и работата на Карло в завода (където пушенето е забранено) е тежка и тягостна. Венсан решава да продължи, макар и да не знае къде отива. Когато след 8 месеца една вечер се завръща в дома си във френската провинция, той открива, че семейството му почти не е забелязало отсъствието му. Отново се събужда в 5 сутринта, качва се в очуканата си стара кола и шофира час и половина до завода, където ще прекара целия ден в скучна и монотонна работа - а дори не може да изпуши една цигара.

"Нещо в деликатността на филма и изобилието на ексцентрични, комични детайли излъчва приятно сияние. Този филм може и да изглежда объркващ, но възцарява спокойствие и добро настроение."
Питър Брадшоу, "The Guardian"

   
ОТАР ЙОСЕЛИАНИ
Грузински режисьор, роден през 1934 г. в Тбилиси. През 1952 г. завършва композиция, дирижиране и пиано в Държавната консерватория. През 1961 г. завършва ВГИК при Довженко и Чиаурели. След като филмът му Април е спрян, работи две години като моряк и металург. За Листопад печели Наградата на ФИПРЕССИ в Кан. След успеха в Берлин през 1982 г. на заснетия 6 години по-рано Пасторал се установява във Франция.
1961  Април
1968  Листопад
1971  Птица безгрижна
1976  Пасторал
1984  Любимците на луната
1989  И стана пожар
1992  Лов на пеперуди
1996  Разбойници, глава VII
1999  Сбогом, мой мил дом
2002  Понеделник сутрин
2006  Есенни градини
 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by