English | Български | Пишете ни 
 
22.03, Събота - 14:00, Люмиер
Режисьор:  Йе Чи-йен
В ролите:  Чен Бо-лин , Гуей Лун-мей , Лиан Шу-хуи
Френски копродукции
В ОЧАКВАНЕ НА ЩАСТИЕТО
БОЖЕСТВЕНА НАМЕСА
КОЛКО Е ЧАСЪТ ТАМ?
КЕДМА
ПЕКИНСКИ ВЕЛОСИПЕД
СИНЯТА ПОРТА

   
СИНЯТА ПОРТА
LANSE DA MEN
BLUE GATE CROSSING
Тайван-Франция, 2002, 82 мин, цветен

Къ-жоу и Юе-чен са добри приятелки - макар и напълно противоположни. Сериозната, вглеждаща се в себе си Къ-жоу тъгува за безгрижните дни на детството и носи в душата си тежка тайна. Тя се тревожи, че юношеството є вече е отминало. В рязък контраст с нея, красивата Юе-чен е с традиционни възгледи и си мечтае за прекрасно бъдеще с идеалния съпруг. Тя вече се е спряла на едно момче - Шъ-хао, член на отбора по плуване. Юе-чен тайно го снима и събира предмети, които е захвърлил. Тъй като не смее да го заговори сама, тя моли Къ-жоу да му предаде любовно писмо. Но в един ироничен (и все пак затрогващ) обрат на нещата момчето бързо се влюбва в загадъчната пратеничка. "Синята порта" представя режисьора си в най-поетичното му настроение. С внимателно развит сценарий, красиво обвит в меко синьо сияние, филмът действа благотворно на очите и умело разкрива неловката меланхолия и романтика на младостта.

"Синята порта" хвърля мека светлина върху специален и познат момент от живота на всеки - преминаването през портата, която ни отвежда към бъдещето и зрелостта - и го прави с възхитителна лекота и открито сърце."
Джована Фулви

   
ЙЕ ЧИ-ЙЕН
Йе Чи-йен завършва филмовото си образование в Калифорнийския университет през 1988 г. Заснел е доста реклами и телевизионни драми, а освен това е и известен кинокритик в Тайван.
1994  Клубът на самотните сърца
2002  Синята порта
 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by