English | Български | Пишете ни 
 
11.03, Вторник - 14:30, Люмиер
Режисьор:  Петер Нес
В ролите:  Пер Кристиан Елефсен , Свен Нордин , Пер Кристенсен
Скандинавско кино
ГЛЕДНА ТОЧКА
ЗАЕДНО
РЕКАТА
ЛИЛЯ ЗАВИНАГИ
ОБИЧАМ ТЕ ЗАВИНАГИ
МУЗИКА ЗА СВАТБИ И ПОГРЕБЕНИЯ
МЪЖЪТ БЕЗ МИНАЛО
СОКОЛИ
СМЕХЪТ НА ЧАЙКАТА
ЕЛИНГ

   
ЕЛИНГ
ELLING
ELLING
Норвегия, 2001, 84 мин, цветен

След две години, прекарани в психиатрична клиника, главният герой на историята - Елинг, се завръща в така наречения реален свят. Делил една стая с Шел Бярне, той отново е съквартирант с него - от клиниката им предоставят апартамент в Осло, за да им помогнат по-лесно да се впишат в обществото. Патологично срамежливият и невротичен Елинг обаче няма почти никакъв опит със света или с живота на самостоятелен човек. Отначало той дори не смее да използва телефона, а отиването на пазар за него е свръхчовешки подвиг. Но страхът от връщането в клиниката е по-голям. Затова недодяланият сексманиак Шел и слаботелесният Елинг се впускат в дребни приключения из града, където скоро откриват любовта и приятелството.

"Ингвар Амбьорнсен е автор на няколко романа с главен герой Елинг, един от които бе успешно адаптиран за театрална сцена и поставен от режисьора на филма Петер Нес. Елефсен изигра главната роля и в театралната постановка, а от филма става ясно, че двамата с Нес са изпипали образа до съвършенство - той е странен, непохватен и егоцентричен индивид, който въпреки това успява да спечели симпатиите на публиката." Гунар Релин, "Variety"

   
ПЕТЕР НЕС
Норвежки режисьор, роден през 1960 г. в Осло. Работи предимно в театъра, където има над 25 постановки като режисьор, драматург и актьор. Директор на Новия театър в Осло от 1997 г., в който представя предимно нови норвежки пиеси и спектакли за младежката аудитория.
1999  Тотален махмурлук
2001  Елинг
2004  Просто Беа
2005  Моцарт и китът
2005  Обичай ме утре
2007  Hoppet
2007  Отнесен от жената
 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by