English | Български | Пишете ни 
 
15.03, Събота - 16:00, Люмиер
Режисьор:  Корнел Мундруцо
В ролите:  Тамаш Полгар , Оршоя Тот , Ката Вебер
Основна програма/ Международен конкурс
ВЪЗДИШКА
БЕЗЧУВСТВЕНОСТ
ЗАПАД
РИМЕЙК
ПРАВЯТ ЛИ ГО РИБИТЕ?
ПРИЯТНИ ДНИ
ПОСЛЕДНАТА ВЕЛИКА ПУСТОШ
ПОСЛЕДНИ ПОРЪЧКИ
ХВЪРЧИЛОТО
ЕМИГРАНТИ
ЖЕНСКИ ЗАТВОР
ЯПОНИЯ

   
ПРИЯТНИ ДНИ
SZEP NAPOK
PLEASANT DAYS
Унгария, 2002, 103 мин, цветен
Награди:  Международен София Филм Фест 2003 - "Голямата награда на СТЕЛА АРТОА за най-добър филм в международния конкурс"

Току-що излязъл от затвора, Петер отива да живее при сестра си Мария. Връзката им е необичайна и тъй обезпокояващо интимна - двамата дори се къпят заедно, - че зрителят не може да разбере дали тя не е кръвосмесителна. Докато Петер се опитва да заеме отново мястото си в обществото, сестра му е заета с проблемите на приятелката си Мая, родила на пода на пералнята, в която двете работят. Мария се съгласява да се грижи за бебето и да казва, че е негова майка, надявайки се по този начин да принуди своя нехаещ любовник към потрайна връзка. Петер е единственият, който знае истината - и започва да се влюбва в Мая… Макар творбата на Корнел Мундруцо да показва западнал свят, за разлика от повечето млади режисьори (само 26-годишен), той изобщо не се изкушава от мизерията и нищетата. Вместо това наблюдава с почти абсолютна безпристрастност и поднася серия красиво композирани кадри, които се наместват един в друг като късчета от пъзел. Това, че успява да го направи, докато снима почти изцяло в близък план, свидетелства както за уменията му на режисьор, така и за готовността му да разруши и изгради наново кинематографичния език, който е наследил.

   
КОРНЕЛ МУНДРУЦО
Унгарски режисьор, роден през 1975 г. Следва актьорско майсторство, а после и режисура в Колежа за драматично и филмово изкуство в Будапеща. Корнел Мундруцо привлича международното внимание още в началото със своите късометражни филми. Игралният му дебют Приятни дни (2002) печели „Сребърен леопард” в Локарно през 2002 г. и Голямата награда на София Филм Фест. Вторият филм на Мундруцо, адаптация на историята на Жана д’Арк е Йохана, чиято премиера е в секцията „Особен поглед” на фестивала в Кан.
2000  Желая това и нищо повече
2002  Приятни дни
2005  Кратко мълчание – новела от филма „Поколение: Изгубени и намерени”
2005  Йохана
2008  Делта
 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by