English | Български | Пишете ни 
 
Режисьор:  Илия Костов
В ролите:  Васил Василев , Николай Сотиров , Параскева Джукелова , Елена Кънева , Людмила Чешмеджиева
Българско игрално кино
ГОСПОЖА ДИНОЗАВЪР
АСИСТЕНТЪТ
РАПСОДИЯ В БЯЛО
ЛИСТ ОТБРУЛЕН
ПРОСТИ НАМ
ПОД ЕДНО НЕБЕ
ПОДГРЯВАНЕ НА ВЧЕРАШНИЯ ОБЕД
ЕМИГРАНТИ
ЕДНА КАЛОРИЯ НЕЖНОСТ
ШАНТАВ ДЕН

   
АСИСТЕНТЪТ
АСИСТЕНТЪТ
THE ASSISTANT
България-Италия, 2002, 92 мин, цветен

Павел е мил неудачник, който преподава във филмов институт. За да започне първия си филм, той продава семейното жилище и изпраща майка си в старчески дом. Но банката, в която влага парите си, фалира и той не може да се издължи на мутрите, които вече са го кредитирали. Личният му живот е поредица от тъпи и комични недоразумения - жена му го превръща в рогоносец, а опитите за сближаване със сина му пропадат. Съмнително партньорство с бивш колега от киното води до пълно издънване пред мафията. Чувства се добре само в учебната кинозала, където се прожектират стари ленти. Често си представя, че е персонаж от филм Започва да се държи като филмов герой и постепенно губи представа за истинския живот.

"Асистентът" е като реализирана носталгия на Илия Костов по обични жанрове, филми, герои, хумор, актьори. Без интелектуални амбиции и артистични претенции, но пък с искрена и най-вече постигната добронамереност, която не обижда зрителя, а му създава почти домашен уют".
Петя Александрова, "Демокрация"

   
ИЛИЯ КОСТОВ
Български режисьор, роден през 1954 г. Завършва българска филология във Великотърновския университет. Работил е като асистент-режисьор, редактор и режисьор. От 1992 г. е независим продуцент.
1996  Трака-трак
2002  Асистентът
2006  Време за жени
 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by