English | Български | Пишете ни 
 
11.03, Вторник - 17:00, Люмиер
Режисьор:  Филип Грандрийо
В ролите:  Зак Найтън , Ана Муглалис , Марк Барбе , Владимир Лутов , Жолт Наги , Георги Кадурин , Раул Дантек , Диана Герова , Бойка Велкова
Европейски екран
ГОЛИ
БЕГЪЛЦИ С КЪСМЕТ
КОПНЕЖЪТ
КУЧЕШКИ ДНИ
НАЙ-КРАСИВАТА
НОВ ЖИВОТ
СТАЯТА НА СИНА
ХЛЪЦ
ТЪМНОСИН СВЯТ
УЕСТЕНД
ШИК

   
НОВ ЖИВОТ
LA VIE NOUVELLE
A NEW LIFE
Франция, 2002, 103 мин, цветен

Още с първите кадри се озоваваме в уникалнaта вселена на Грандрийо. Зърнестият образ, заснет с ръчна камера, се приближава към група хора, вдигнали поглед нагоре в очакване – но нямаме представа към какво. След това призрачно начало не можем да разберем къде се намираме. Обгорелият, опустошен от война пейзаж с бомбардирани сгради сред пусти поля напомня за Босна или Чечня. Млада жена е извадена от колона с пленници, дългата є коса е отрязана и тя се озовава в стриптийз-клуб, където е превърната в проститутка, обслужваща чуждестранни клиенти. Млад американец я забелязва и тръгва след нея, търсейки сексуални преживявания, с което слага начало на своята мания по нея.

"Вижда се, че сюжетът е последното, което интересува Грандрийо. Той изпитва нужда да облече във визуална форма душевно състояние, което не е специфично, а универсално. Това е смущаващ филм - клаустрофобичен, първичен, сексуален; извиква в ума ни представи за картините на Франсис Бейкън или Едвард Мунк. Рядко човешкото тяло е било тъй сполучливо заснето в цялата му сложност - с неговата красота, чувственост, ужас, гняв."
Пиърс Хендлинг

   
ФИЛИП ГРАНДРИЙО
Филип Грандрийо е роден в Сен Етиен,Франция.Завършва
Висшия институт по изкуствата в Брюксел през 1979 г.
Създал е няколко видеоинсталации."Завръщане в Сараево"е
един от документалните филми,които е режисирал.

 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by