English | Български | Пишете ни 
 
16.03, Неделя - 16:00, Люмиер
Режисьор:  Дьорд Палфи
В ролите:  Ференц Банди , Йожеф Рац , Йожеф Фаркаш , Ференц Над
Европейски екран
ГОЛИ
БЕГЪЛЦИ С КЪСМЕТ
КОПНЕЖЪТ
КУЧЕШКИ ДНИ
НАЙ-КРАСИВАТА
НОВ ЖИВОТ
СТАЯТА НА СИНА
ХЛЪЦ
ТЪМНОСИН СВЯТ
УЕСТЕНД
ШИК

   
ХЛЪЦ
HUKKLE
HUKKLE
Унгария, 2002, 77 мин, цветен

Старец хълца на една пейка, пиян младеж хърка в каруца, добродушна старица бере момини сълзи, жени шият в шивашка работилница, мъже играят боулинг в кръчма, пчелар събира мед, комбайн жъне пшеница, която в мелницата ще бъде смляна на брашно, а после в кухнята на баба ще стане на кнедли - и през цялото това време полицаят разследва убийство… Тази почти неподлежаща на класифициране лента има вида на прецизно заснет етнографски документален филм, но външният вид лъже. Това е много оригинален, красиво заснет филм, изпълнен със забавен хумор.

"Според концепцията описателните идилични елементи са съчетани и монтирани в ритмична последователност. Старецът хълца неспирно, осигурявайки нещо като повествование с развитието на разказа. Хълцането му придава ритъм на всички останали шумове и те се обединяват във филмова симфония на шума. Накрая последователността от идилични сцени ражда много остър конфликт – една тайна, трагедия."
Дьорд Палфи

   
ДЬОРД ПАЛФИ
Унгарски режисьор, роден през 1974 г. в Будапеща. Учи кино, като се дипломира през 2000 г. Някои от студентските му късометражни филми са показвани по фестивали. Дипломният му филм Хлъц е отличен с Наградата за дебют на Унгарската филмова седмица, "Златна роза" в Сочи и Европейската филмова награда за Откритие на годината. Таксидермия е вторият му игрален филм.
2002  Хлъц
2006  Таксидермия
 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by