English | Български | Пишете ни 
 
08.03, Събота - 16:00, Люмиер
Режисьор:  Ян Сверак
В ролите:  Ондржей Ветхи , Кристоф Хадек , Тара Фицджералд , Олдржих Кайзер , Йорг Асман , Чарлс Данс , Ана Маси
Европейски екран
ГОЛИ
БЕГЪЛЦИ С КЪСМЕТ
КОПНЕЖЪТ
КУЧЕШКИ ДНИ
НАЙ-КРАСИВАТА
НОВ ЖИВОТ
СТАЯТА НА СИНА
ХЛЪЦ
ТЪМНОСИН СВЯТ
УЕСТЕНД
ШИК

   
ТЪМНОСИН СВЯТ
TMAVOMODRY SVET
DARK BLUE WORLD
Чехия-Великобритания, 2001, 115 мин, цветен

Действието на филма се развива през 1950 г. Бившият елитен пилот-изтребител от британските ВВС и герой от войната Франтишек Слама е хвърлен заедно с другите "врагове на народа" в затвора "Миров". След окупацията на Чехословакия през 1939 г. той и по-младият му колега Карел Войтишек са постъпили в британските ВВС, за да се сражават срещу немците. При една атака на нацистки бомбардировачи Войтишек е свален. Смятат го за загинал, но той успява да катапултира и се натъква на отдалечена къща, в която открива англичанката Сюзън.

"Тази история всъщност е интимна драма, развиваща се на фона на важно историческо събитие: надвисналата сянка на войната и мисълта, че всеки момент може да намериш смъртта си, ускоряват всички любовни връзки и ги правят по-пламенни". Филмът предлага и грандиозен спектакъл с драматични въздушни битки, изискващи сложни спецефекти. Той отдава почит към храбростта на много чешки пилоти, предадени от историята, които се завръщат у дома към едно безрадостно бъдеще. Това са герои от войната, чиито дела не бива да бъдат забравени от бъдещите поколения."
Ян Сверак

   
ЯН СВЕРАК
Чешки режисьор, роден през 1965 г., син на сценариста и актьор Зденек Сверак. Учи документално кино във ФАМУ, Прага. Получава признание още със студентските си филми. Дебютира с нежната комедия Начално училище, номинирана за "Оскар". Пътуването му носи "Кристален глобус" от Карлови Вари, а Коля е отличен с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.
1991  Начално училище
1994  Акумулатор 1
1994  Пътуването
1996  Коля
2001  Тъмносин свят
2004  Татенце - docu
2007  Амбалаж
 
© 2003 продуцентска къща "Арт Фест" Концепция - created by